top of page

EUROPEAN BURMESE

Burmese

Η Ευρωπαϊκή Burmese προήλθε από την πρώτη γάτα Burmese που ονομαζόταν Wong Mau, και συστήθηκε στον δυτικό κόσμο από τον Δρ. Τόμσον, το 1930. Καθώς η Wong Mau ήταν το μοναδικό παράδειγμα της φυλής της, έπρεπε να ζευγαρώσει με μία άλλη φυλή παρόμοιου τύπου. Η πιο «κοντινή» -σε αυτήν- φυλή και άρα η προφανής επιλογή τότε, ήταν η γάτα του Σιάμ (Siamese).  Από τα γατάκια που προήλθαν από την διασταύρωση αυτών των δύο φυλών, αποκαλύφθηκε ότι η Wong Mau ήταν φορέας ενός πολύ σημαντικού γονιδίου, το οποίο εξελίχθηκε σε κύριο χαρακτηριστικό των γατών Burmese.

Μετά από επιλεκτική εκτροφή, η φυλή εξαπλώθηκε από την Αμερική μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός της Ευρωπαϊκής Burmese υπάρχει και η Αμερικάνικη, έτσι έχουμε δύο διαφορετικές –στην όψη- γάτες, με δύο τελείως διαφορετικά πρότυπα, που μοιράζονται κοινούς απογόνους.

Οι γάτες Burmese ήρθαν στην ζωή μας μόλις λίγα χρόνια πριν. Είμαστε το πρώτο εκτροφείο στην Ελλάδα, που ασχολείται με την επιλεκτική εκτροφή των γατών Burmese.  Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Είναι μια φυλή απίστευτα κοινωνική, χαδιάρα, παιχνιδιάρα και με αρκετά «σκυλίσια» χαρακτηριστικά. Λατρεύει τον ιδιοκτήτη της, επιζητεί συνεχώς τα χάδια και τις αγκαλιές του και το καλύτερο σημείο ύπνου της είναι πάνω στον γατογονιό της. Τα πάει άρτια με άλλα κατοικίδια και μικρά παιδιά. Η γάτα Burmese αποτελεί μία από τις πιο ανθρωποκεντρικές και ναζιάρες φυλές παγκοσμίως. Το βλέμμα τους αφοπλίζει και η επιβλητική όψη τους έρχεται σε αντίθεση με τον άκρως κοινωνικό χαρακτήρα τους.

Υπάρχουν 2 τύποι Burmese. H Αμερικάνικη και η Ευρωπαϊκή. Το εκτροφείο μας ασχολείται αποκλειστικά με την επιλεκτική εκτρoφή της Ευρωπαϊκής Burmese.

Η Ευρωπαϊκή είναι αναγνωρισμένη σε περισσότερα χρώματα συγκριτικά με την Αμερικάνικη, τα οποία είναι τα εξής:

-Καφέ, Σοκολατί, Μπλε, Λιλά, Κόκκινο, Κρεμ, Καφέ tortie, Μπλε tortie, Σοκολατί tortie και Λιλά tortie.

 

​Το σώμα μιας γάτας Burmese είναι μυώδες, μεσαίο σε μήκος,  συμπαγές  και με ευρύ θώρακα. Τα πόδια της είναι σχετικά λεπτά και σε αναλογία με το σώμα. Οι πατούσες τους  είναι μικρές και οβάλ σχήματος. Σε κάθε χρώμα είναι αισθητά πιο σκούρα σε απόχρωση το κεφάλι, η ουρά και η πλάτη.

 

Το χρώμα που προτιμάται στα μάτια μιας γάτας Burmese είναι το χρυσοκίτρινο και το πορτοκαλί.

 

Αξιοσημείωτο να ειπωθεί είναι ότι το τρίχωμα της συγκεκριμένης φυλής είναι απίστευτα μαλακό, σχεδόν μεταξένιο, γεγονός που συντελεί στο να υπάρχει σχεδόν μηδενική απώλεια τριχώματος, ακόμα και τις πολύ ζεστές εποχές του έτους.

 

​Οι απαραίτητες εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται  αυστηρά όλες οι Burmese γάτες μας είναι οι εξής:

- Aids και Λευχαιμία Γάτας (βιοχημικές εξετάσεις).

- GM2 (gangliosidosis) : είναι μια εκφυλιστική, θανατηφόρα νευρολογική ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από σοβαρό μυϊκό τρέμουλο, καθώς και από απώλεια κινητικού ελέγχου.

- Υποκαλιαιμία – Hypokalemia/ΗΚ, (γνωστή και ως Επεισοδιακή υποκαλιαιμία) : είναι μια υπολειπόμενη γενετική ανωμαλία που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα καλίου στον οργανισμό και υψηλά επίπεδα CPK.

Για τις 2 τελευταίες εξετάσεις (GM2 & HK), οι οποίες είναι γενετικές, αποστέλλουμε βιολογικό υλικό της εκάστοτε γατούλας μας, σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού.

Το βάρος ενός ενήλικου αρσενικού κυμαίνεται από 4 κιλά έως 5.5 κιλά και το βάρος ενός ενήλικου θηλυκού από 3.5 κιλά έως 4.5 κιλά.

Είναι κοντότριχη φυλή οπότε οι απαιτήσεις για grooming (περιποίηση τριχώματος-χτένισμα) είναι μηδαμινές.

Ο μέσος όρος διάρκειας ζωής της είναι τα 15 έτη, ο οποίος -σαφώς- εξαρτάται από πολλούς παράγοντες π.χ.: διατροφή, άσκηση, ετήσιος κτηνιατρικός έλεγχος και εμβολιασμός, καθώς φυσικά και την γενικότερη φροντίδα της γάτας.

Εάν θέλετε μια γατούλα που να είναι προσκολλημένη μαζί σας κάθε λεπτό της ημέρας, μια γατούλα που η προσωπικότητά της ομοιάζει πολύ με αυτή του σκύλου, τότε η συγκεκριμένη φυλή είναι κατάλληλη για εσάς. Απαραίτητη προϋπόθεση για να σας αγαπήσει άνευ όρων -όχι ότι δεν θα το κάνει ούτως ή άλλως- είναι να εξασφαλίζει κάθε βράδυ ένα χώρο στο κρεβάτι σας, ή/και πάνω σας. Αγαπημένο μέρος ύπνου της είναι στο προσκεφάλι σας.

bottom of page